38,4222$% 0.21
43,6943€% -0.18
51,2153£% -0.1
4.075,17%-1,31
3.295,40%-1,62
9.470,38%-0,22
Türkiye’de kırsal bölgelerde zaman zaman görülebilen ve ciddi sonuçlar doğurabilen hantavirüs akciğer sendromu hakkında önemli uyarılar geldi. Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İliaz, hastalığın tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabileceğini vurguladı.
İliaz, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kırsal kesimlerde yaşayanların bu virüse yakalanma riski altında olduğunu belirterek, “Hantavirüs, farelerin dışkısı, idrarı ve tükürüğüyle insanlara bulaşabiliyor. Bu yüzden farelerin bulunduğu ortamlarda dikkatli olunmalı” dedi.
Hastalığın başlangıç belirtilerinin grip ile karıştırılabileceğini ifade eden İliaz, “Ateş, halsizlik ve kas ağrıları ilk belirtiler olabilir. Ancak hastalık ilerledikçe nefes darlığı, öksürük ve şiddetli göğüs ağrısı gibi ciddi solunum problemleri baş gösterebilir. Bu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” diye konuştu.
Şu anda Türkiye’de aktif bir hantavirüs salgını bulunmadığını belirten İliaz, yine de özellikle kırsal bölgelerde kemirici kaynaklı bulaşma riskine karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Evlerde hijyenin sağlanması, kemiricilere karşı tedbir alınması ve gıda saklama koşullarına dikkat edilmesi öneriliyor.
Erken teşhis ve uygun tedavi ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini söyleyen İliaz, “Her ne kadar yaygın olmasa da bu tür hastalıklara karşı bilinçli olmak ve önlem almak en doğru yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.
Çocukluk dönemi için “altı bileşenli karma aşı” uygulaması bugün başlıyor