38,4213$% 0.21
43,7151€% -0.13
51,2316£% -0.06
4.072,03%-1,38
3.296,27%-1,59
9.467,56%-0,25
Türkiye’nin havalimanı işletmeciliği konusundaki uluslararası başarısı, Afrika ülkesi Liberya’dan gelen iş birliği talebiyle bir kez daha gündeme geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı’ndan CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, Liberya’nın Türkiye’den havalimanlarını işletmesini istediğini duyurdu. Uraloğlu, bu talebe sıcak bakıldığını belirterek, sürecin teknik incelemelerle devam edeceğini söyledi.
Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda altyapı yatırımlarının hızla sürdüğünü ve 17 Nisan’dan itibaren dünyada ilk kez ABD dışında üçlü iniş-kalkış kombinasyonunun hayata geçeceğini belirtti. Kuzey-güney pistlerinin yanında doğu-batı aksında yeni bir pist inşaatının sürdüğünü ifade eden Uraloğlu, hedefin yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi olduğunu söyledi.
Uraloğlu, Antalya Havalimanı’nın 35 milyon yolcu kapasitesinin artırılarak 82 milyona çıkarıldığını ve 2024 yılı içinde 40 milyonun aşılmasının beklendiğini açıkladı. Havalimanına boru hattı çekilerek tanker trafiğinin sona erdiğini, 7.200 araçlık otopark kapasitesiyle yolculara kolaylık sağlandığını da ekledi.
Antalya ile Alanya arasındaki ulaşım süresini 1 saate düşürecek otoyol projesinin inşaatına başlandığını duyuran Uraloğlu, bölgedeki trafik yoğunluğunun köprülü kavşaklarla rahatlatılacağını ve turizm bölgelerine erişimin hızlanacağını ifade etti.
Ankara Esenboğa Havalimanı’na üçüncü pistin tamamlandığını belirten Uraloğlu, yeni kule ile birlikte tesisin yurt dışı uçuşlarda daha aktif hale geleceğini söyledi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yeni terminali ise öngörüldüğünden daha fazla iş çıktığı için sonbaharda tamamlanacak. Mevcut terminalde yapılan düzenlemelerle geçici rahatlama sağlandığı açıklandı.
Bakan Uraloğlu, özel jetler, eğitim ve yangın müdahale uçaklarının kullanımına uygun “hava kampüsleri” adı verilen yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını ve ilk etapta Antalya ve Niğde’nin bu kampüsler için düşünüldüğünü belirtti.
Liberya’nın yanı sıra Madagaskar’ın da benzer bir havalimanı işletme talebinde bulunduğunu aktaran Uraloğlu, Türk müteahhitlik ve ulaştırma sektörünün dünya genelinde yoğun ilgi gördüğünü, bu durumun sadece ekonomik değil diplomatik ilişkileri de geliştirdiğini vurguladı.
ABD ordusu bu ülkeyi ilk kez vurdu